EHBO voor blokkende studenten

Je bent volop aan het studeren en je zit plots helemaal vast met dat ingewikkelde wiskundevraagstuk. Je blokkende medestudenten kan en wil je nu niet lastigvallen. Voor bijlessen – als je die al kon betalen – is het helaas te laat. Herkenbaar? Geen paniek: de Belgische start-up Eduvik plaatst tijdens de examenperiode gratis tientallen bijlesfilmpjes online. Zowel voor studenten aan universiteiten en hogescholen als voor scholieren in de middelbare school.

Tekst en beelden: Start it @ KBC

“Onze filmpjes zijn geheugensteuntjes die studenten het noodzakelijke duwtje in de rug geven. Zo maken we bijlessen ook toegankelijk voor die groep studenten die er de financiële middelen niet voor heeft.”

Honderdduizenden jongeren zitten volop in de blok- en examenperiode. Om die studenten en scholieren een duwtje in de rug te geven, lanceert Eduvik – het grootste bijlesplatform van het land – een reeks online bijlesfilmpjes. Die zijn gratis te bekijken. De korte, heldere filmpjes focussen vooral op wiskundevraagstukken, en gaan van ‘veel gemaakte fouten bij (a+b)²’ tot de ‘integraal van tan²x’ of de ‘discriminant’. Studenten kunnen ook zelf vragen opsturen, die de bollebozen bij Eduvik dan oplossen in een kort en helder filmpje.


“Je kan de filmpjes beschouwen als geheugensteuntjes die studenten het noodzakelijke duwtje in de rug geven”, legt Eduvik-oprichter Pieter Minnebo uit. “Soms zit je bij het studeren een half uur lang je hersenen te breken op één oefening of één begrip. Onze filmpjes doen je euro vallen. Twee of drie minuten naar onze website of naar YouTube surfen, en je kan er weer tegenaan.”

Grootste bijlesplatform van België

Start-up Eduvik zet meer dan 2.000 bijlesleraren in om in heel België aan bijna 1.500 studenten en scholieren bijles te geven. De lesgevers zijn zowel leerkrachten als laatstejaarsstudenten die een centje willen bijverdienen (onbelast, want Eduvik is een erkend deelplatform). Ze worden allemaal grondig gescreend door de regioverantwoordelijken, die voor elke studenten de perfecte match zoeken.

De gratis filmpjes zijn een aanvulling op de individuele bijlessen, legt Pieter Minnebo uit. “We plaatsen voortdurend filmpjes bij, op vraag van studenten en op eigen initiatief. De filmpjes blijven ook na de examens online staan. Op die manier bouwen we aan een bibliotheek van bijlesfilmpjes, met antwoorden op veel voorkomende vragen.”

“Niet elke student heeft bijlessen nodig. Zeker in deze periode, die voor elke student een race tegen de klok is, volstaat de korte uitleg die we in de filmpjes geven. Zo maken we bijlessen ook toegankelijk voor die groep studenten die er niet de financiële middelen voor heeft.”

Cirkel is rond

In de zomermaanden verandert er veel voor studenten (en hun ouders), vakanties, studentenjobs, festivals,... maar ook herexamens, een tweede zit en thesisdeadlines wurmen zich in de agenda's. En ook hier neemt Eduvik een voortrekkersrol op. "Vorig jaar merkten we dat enorme interesse was in onze bootcamps, waarbij we de cursus op 3 voormiddagen overlopen in beperkte groep. Zo hebben we bootcamps wiskunde en statistiek voor sociale wetenschappen, handelsingenieur, toegepaste economische en handelswetenschappen", aldus Pieter van Eduvik. Dit jaar worden ze tijdens de week van 29 juli en 5 augustus georganiseerd in Antwerpen, Brussel, Brugge, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Oostende. "Ook studenten die hun thesis willen laten nalezen op taal, structuur en grammatica kunnen bij ons terecht van deze zomer" zegt Jeroen van Eduvik. “En zo is de cirkel rond: Eduvik wil echt een partner zijn van het begin tot het einde van studies, met gratis filmpjes, groepslessen, bootcamps en individuele bijlessen aan huis.