Start2export2 Israël

Voka Vlaams-Brabant en Flanders Investment & Trade (FIT) lanceerden begin 2019 het exclusieve begeleidingstraject Start2export2 Israël. Met dat programma willen ze ondernemingen ondersteunen bij hun eerste stappen op de Israëlische markt.

De Israëlische economie presteert uitstekend zoals blijkt uit een BBP van 38.540 US$ p.p. Dat is een hoger cijfer dan de cijfers van bijvoorbeeld Zuid-Korea, Turkije, Portugal en Spanje. Israëlische importeurs zijn geïnteresseerd in nieuwe producten met een toegevoegde waarde die voor een correcte prijs worden aangeboden.


De robuuste economie, de lage werkloosheid en de groeiende consumptie maken Israël tot een veelbelovende markt, die weliswaar ook uitdagend is. De lokale bedrijven, vooral in de nieuwe en hoogtechnologische sectoren zijn vaak toppers in hun vakgebied waardoor concurreren met hen op hun thuismarkt best een uitdaging kan zijn.

Het Start2export2Israël begeleidingstraject kende meerdere fases op korte termijn. Na een intake-sessie volgde een opleidingsmoment waar de geselecteerde bedrijven een aantal tips en tricks werden aangereikt. Zo werd er dieper ingegaan op de verschillende mogelijkheden én de risico’s verbonden aan economische en financiële activiteiten in Israël. Ook werden een aantal aspecten eigen aan het land verder toegelicht. Ten slotte werd er begin juni een driedaagse groepszakenreis naar Israël, voornamelijk in en rond Tel Aviv, georganiseerd. Naast een aantal workshops en tal van netwerkevents kreeg elk participerend bedrijf een op maat ontwikkeld programma aangereikt. Die individuele programma’s werden samengesteld door het FIT-kantoor voor Israël, gevestigd in Tel Aviv en de Vlaams Economisch Vertegenwoordiger Jacob Lempert.

Op verkenning in Israël

De eerste dag van de driedaagse begon met verschillende workshops georganiseerd door het FIT en de Israeli-Palestinian Chamber of Commerce (IPCC). Er werd voornamelijk gewerkt rond een aantal belangrijke aspecten van de Israëlische economie zoals de schaarste aan grondstoffen en de geopolitieke situatie. In de tweede workshop werd de Israëlische businessmentaliteit toegelicht in aanwezigheid van Jacques Goldhar, de CEO van SAGAselect. In de laatste workshop van de dag kregen de deelnemers een belangrijke uiteenzetting rond de juridische aandachtspunten in het land.
De dag werd afgesloten met een we diner en netwerkevent in de privéresidentie van Ambassadeur H.E. Mr. Olivier Belle.


De tweede dag stonden vooral de B2B-meetings centraal. Elke deelnemer had ongeveer vier tot vijf individuele gespreken met potentiële klanten, leveranciers en producenten. Die zeer intensieve dag werd afgesloten met een proefmenu in het restaurant Sava Vida in Tel Aviv.


Ter afsluiting van het traject op 6 juni bezocht de groep nog enkele historische plekken in Israël om vervolgens richting de luchthaven te gaan richting België.“Ik geloof niet in nieuwe markten ontdekken via mails. Het is noodzakelijk om ter plekke te gaan en potentiele partners te ontmoeten face to face. De samenwerking van FIT en Voka maakt dit mogelijk.”

(Ann Van Acker, Fairy Chocolates)
“Het was super. Heel fijne meeting, ik heb super sympathieke mensen ontmoet. Ik geloof dat er wel enkele potentiële partners tussen zaten.”

(Jan De Graeve, Lewis)
“Het is voor ons heel positief verlopen. Er was een heel mooi afsprakenprogramma dat voor ons op maat gemaakt werd en we hebben er het maximum uitgehaald.”

(Tom Geerinck, Labelmade)
“Ik vond het een heel goede missie. We waren niet zo een grote delegatie en er was een zeer goed contact tussen de leden zelf. Er is een zeer goede energie tussen FIT en Voka.”

(Yves Daele, Lutosa)
“Ik ben ongelofelijk tevreden over de missie. Ik heb op drie dagen hier heel goede contacten kunnen leggen met de belangrijkste spelers in de ouderenzorg in Israël. Dus voor mij is het 100% geslaagd.”

(Roel Smolders, Activate for Health)

Op 27 november, tijdens de Week van het Internationaal Ondernemen, laten we jou graag al proeven van zakendoen met Japan.
In 2020 volgt er ook een Start2Export2 Japan.

Meer info? Astrid De Man via astrid.deman@voka.be