Preventie en noodplanning

Preventie

Elke vennoot heeft de verantwoordelijkheid om in te staan voor de veiligheid van haar medewerkers en haar burgers in al zijn facetten. Onze gemeenschappelijke interne preventiedienst (GIDPBW) en dienst Noodinterventieplanning (NIP) ondersteunen de vennoten met hun steeds actuele expertise op het vlak van o.a. arbeidsveiligheid, brandveiligheid en preventieve aanpak van allerhande crisisscenario’s.

Dit jaar werd ook ingezet op enkele meer specifieke en technische activiteiten:

Opleiding contactpersonen

Een belangrijke activiteit in 2019 was de organisatie van de opleiding voor contactpersonen. Aan deze zesdaagse opleiding met verschillende externe sprekers namen uiteindelijk een twintigtal mensen deel. De deelnemers waren personeelsleden van gemeentebesturen, OCMW’s, intercommunales en politiezones in het werkgebied van de GIDPBW. Naast de theoretische momenten werd er ook een praktisch gedeelte voorzien over het gebruik van kleine blusmiddelen.

Investering in een ICT platform

In de loop van 2019 werd een dossier voorbereid om te investeren in een ICT platform voor de aangesloten vennoten. De preventiedienst overgaan tot de huur van een “ cloud based ” ICT platform.

Hiermee beoogt de preventiedienst een dienstverlening die erop toegespitst is zijn klanten een platform aan te reiken waarop alle gegevens rond preventie en bescherming op het werk beschikbaar & steeds actueel zijn. Vanuit een efficiënter en directer werkmodel, oordeelt de preventiedienst dat dergelijk platform volgende aantoonbare meerwaarde dient te bieden voor zichzelf en zijn klanten:

  • Vermijden van dubbel, vaak overbodige input van (administratieve) gegevens
  • Opereren vanuit een gecentraliseerde gegevensopslag
  • Mee te evolueren in een digitaliserend werkveld
  • In te spelen op de noden van onze vennoten
  • De nodige expertise op diverse domeinen adequaat voor de dag te kunnen brengen, rekening houdend met het aantal preventieadviseurs zoals bepaald in het betreffende K.B.
  • Het voorzien in een uniforme werking van de dienst en een grotere standaardisatie van de gebruikte documenten.

Het ICT platform zal alle informatie koppelen betreffende de beleidsmatige en operationele activiteiten van een interne dienst voor preventie en bescherming op het werk ( IDPBW ) en zal de verschillende welzijnsdomeinen omvatten.

Investering in professionalisering

Naast diverse bijscholingen en studiedagen heeft de preventiedienst beslist om de komende jaren te investeren in een opleiding preventieadviseur niveau 1 voor preventieadviseurs S. Leemans en S. Herbosch. Op deze manier borgt de preventiedienst zijn professionele dienstverlening in de toekomst, en is er een back up voor de huidige preventieadviseur niveau 1. Gezien de meer beleidsmatige oriëntatie van de dienst is het de bedoeling dat er op termijn een upgrade komt van nog enkele medewerkers.

Campagne met preventieaffiches

Naast de beleidsmatigere aanpak blijft de aandacht voor een praktische aanpak. In dat kader werden door collega’s verschillende thema’s verzameld voor een jaarlijkse preventiecampagne met affiches.

In 2019 werden 10 thema’s verzameld die vandaag ook nog actueel zijn:

  1. Veilige trappen
  2. Ontruimingen en snelle interventies
  3. Landschapskantoren
  4. Goede manieren ook in intieme ruimtes
  5. Killers in het verkeer
  6. Psychosociaal welzijn
  7. Oog voor gevaar
  8. Beeldschermwerk
  9. Respecteer signalisatie
  10. Brand en ontruiming

Noodplanning

Bij de start van 2019 maakten 17 gemeenten gebruik van ondersteuning in het kader van hun gemeentelijke Noodplanning. Met ingang van 1/10/2019 sloot de gemeente Pepingen aan bij de ondersteuning van onze dienst.

Na de lokale verkiezingen, die plaatsvonden in het najaar van 2018, werd met ingang van het nieuw kalenderjaar het mandaat van de burgemeester overgedragen. In het kader van deze wissel werd tijdens de eerste maand van het jaar vooral tijd vrijgemaakt voor een kennismakingsonderhoud met de nieuwe burgervader/-moeder. Tijdens dit overleg werd gemeentelijke Noodplanning gekaderd en werden taken en verwachtingen afgestemd.

Vanuit discipline 2 (medische discipline) werd, onder de leiding van de Psychosociaal Manager, een stuurgroep met medewerkers van lokale psychosociaal hulpverleningsnetwerken opgericht. Met als doel ervaringen te delen en professioneel te kunnen ondersteunen bij de uitbouw en begeleiding van de lokale netwerken namen wij actief deel aan deze vergaderingen.

Om op dezelfde golflengte als onze collega’s van Interleuven te zitten, werden regelmatig ervaringen, bedenkingen, aandachtspunten….uitgewisseld. Eveneens namen wij deel aan het overlegmoment dat zij voor hun aangesloten besturen organiseerden.

Naar aanleiding van de fusie van Eandisen Infraxwerd door Fluvius (beheerder van de distributienetten voor aardgas, elektriciteit en mogelijks/eventueel kabeldistributie en warmte) een toelichting van hun noodplannen georganiseerd. Ook onze organisatie nam deel aan deze infosessie en netwerkmoment.

Aangezien de meeste noodplanningscoördinatoren niet frequent werken met het digitaal veiligheidsportaal (ICMS) leek een korte oefening ons af en toe zinvol. Haviland nam het initiatief om deze oefening aan te bieden. Aan de hand van een kort scenario met bijhorende taken werd het gebruik van de verschillende tools die het portaal biedt ingeoefend. De noodplanningscoördinatoren die wensten, konden zich bij de casus voegen en deelnemen aan de test. Nadien werden vastgestelde problemen en geformuleerde bedenkingen naar een volgende oefening bijgestuurd.

Tijdens een meerdaagse opleiding ‘basiskennis inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk’ georganiseerd door de preventiedienst van Haviland kwam Nood-en Interventieplanning eveneens aan bod. De deelnemers werden uitvoerig geïnformeerd over gemeentelijke Noodplanning en Crisisbeheer.

Doorheen het jaar werd vastgesteld dat heel wat gemeenten niet voldoende tijd kunnen vrijmaken voor het actualiseren van hun Algemeen Nood-en Interventieplan. Ook het vervolledigen van de databank in het veiligheidsportaal bleek een probleem. Vandaar nam de dienst het initiatief om de aangesloten besturen hierbij te helpen. Om bij afwezigheid van de hoofdactoren binnen de gemeentelijke Noodplanning, back-ups bij een incident te ondersteunen werden een aantal leidraden uitgewerkt. O.a. een actiekaart burgemeester, nota ‘inloggen ICMS’, actiefiche noodplanningscoördinator, actiekaart Be-Alert…. De gemeenten die hun monodisciplinair plan D5 uitwerken, kregen naast ondersteuning ook een stappenplan en aandachtspunten ter beschikking gesteld. In het najaar werden nog verschillende infomomenten georganiseerd.

Om onze klanten op een professionele manier te kunnen ondersteunen, namen we deel aan: een infosessie ‘project Eventmachien’, een studiedag rond het nieuw K.B.Noodplanning en Crisisbeheer, een brainstorming en een toelichtingsmoment omtrent zonale reglementen en richtlijnen georganiseerd door de brandweerzone West,….