Groepsaankopen

Groepsaankopen maken maximaal gebruik van het schaalvoordeel om de beste prijs en voorwaarden voor een product of dienst te bekomen. Ook in 2020 organiseerde Haviland daarom groepsaankopen voor haar vennoten. Vennoten kunnen intekenen op deze groepsaankopen of zelf een voorstel aanbrengen.

Strooizout

Haviland organiseert als aankoopcentrale al enkele jaren een aanbesteding voor haar vennoten voor de levering van chemische smeltmiddelen voor gladheidbestrijding in de winterperiode. De gunning voor dienstjaar 2020/2021 werd toegekend aan Esco Benelux nv.

Het zag ernaar uit dat ook de winter van 2020/2021 - net zoals de twee voorgaande jaren - opnieuw bijzonder zacht zou worden. Een forse winterprik in februari 2021 zorgde echter voor een stormloop op het strooizout: 24 gemeenten bestelden samen maar liefst 3.000 ton zout.

Onderhoudswerken

Haviland organiseert al een 7-tal jaar een groepsaanbesteding voor haar vennoten voor onderhoudswerken aan beton en bitumineuze verhardingen. In 2020 zijn 8 gemeente ingestapt in de nieuwe aanbesteding. De raming hiervoor bedraagt zo’n € 2 miljoen. De werken worden in het voorjaar van 2021 afgerond.

Kantoorpapier

Haviland treedt op als opdrachtencentrale voor de groepsaankoop kantoorpapier. Het aanbod bevat zowel duurzaam als gerecycleerd A4- en A3-papier. In 2020 maakten 20 vennoten gebruik van de nieuwe raamovereenkomst die werd gegund aan Igepa Belux nv. Ze bestelden samen 4.496 dozen duurzaam papier en 1.580 dozen gerecycleerd papier.

Koud asfalt

Haviland treedt op als aankoopcentrale voor het afsluiten van een overheidsopdracht met een leverancier voor het leveren van koud asfalt. In 2020 hebben 12 gemeenten daar gebruik van gemaakt. In het depot van Gravaubel konden de gemeenten koud asfalt afhalen om kleine herstellingswerken aan de wegenis uit te voeren.

Mondmaskers

2020 was het jaar van het COVID-19-virus, en bijgevolg ook van de mondmaskers. Al snel werd duidelijk dat mondmaskers een goede preventieve barrière vormden tegen mogelijke besmettingen. De druk bij de lokale besturen om hun bevolking zo snel mogelijk te voorzien van mondmaskers was dan ook immens.

Haviland zette daarom in sneltempo een groepsaankoop op poten. Dertien lokale besturen en intercommunale Interleuven tekenden hierop in. Ons preventieteam zorgde ervoor dat alle 400.000 kwalitatieve mondmaskers tijdig werden geleverd.

“Met de samenaankoop van een half miljoen mondmaskers konden we heel wat gewicht in de schaal leggen bij de overbevraagde leveranciers. Dat een gezamenlijke, intergemeentelijke aanpak voor de aankoop van schaarse middelen loont werd meer dan duidelijk: zowel op vlak van kwaliteit, prijs als leveringszekerheid kon Haviland al eind mei de verwachtingen inlossen.”

- Stephan Verwee, Algemeen directeur Haviland

Daarnaast beschikken we nog over een strategische voorraad die we kunnen inzetten bij een mogelijke volgende golf. In oktober doneerden we daarvan 9.000 mondmaskers aan het CAW (Centrum voor Algemeen Welzijn), die zich inzet om de meest kwetsbare doelgroepen in onze regio ondersteunen. Zij zagen van dichtbij de verregaande gevolgen van de coronacrisis op ons welzijn en onze samenleving.

“Het is onze missie om de regio economisch en ecologisch te ontwikkelen, maar zeker ook op sociaal vlak. Deze crisis raakt onze maatschappij op zoveel verschillende manieren en daarom is het zo belangrijk dat het CAW hun ondersteunende werking zo goed mogelijk kan verder zetten.”

- Walter De Donder, Voorzitter Haviland