Sociale tewerkstelling

2020 was niet alleen het jaar van corona. Het was ook het jaar van uitbreiding en opstart. De dienst Wijk-werken werd omgedoopt tot de dienst Sociale Tewerkstelling. Reden? Naast de coördinatie van het traject Wijk-weken, neemt Haviland ook de regierol Sociale Economie op. Dat maakt meteen de tweede pijler binnen de gloednieuwe dienst.

“Wijk-werken is een strategische pijler die de missie van Haviland rechtstreeks raakt. Dit bovenlokale project is een mooi voorbeeld van een intergemeentelijk beleid voor een maatschappelijk project. Daar staan we volledig achter!”

- Stephan Verwee, Algemeen Directeur Haviland

Wijk-werken

Het wijk-werken, een activeringsmaatregel voor werkzoekenden, bestaat sinds 2018. In die tijd evolueerden we, met de aansluiting van de gemeenten Hoeilaart en Overijse in 2019 en de gemeente Meise in 2020 van 24 naar 30 deelnemende steden en gemeenten. Vanaf 1 januari 2021 behoren namelijk ook Vilvoorde, Machelen en Grimbergen tot de werking. Dit is een stelsel waarin werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt tijdelijk werkervaring kunnen opdoen in een werkomgeving dicht bij huis. Het verwerven van competenties en attitudes staat centraal. Het is de omvorming van het vroegere PWA-systeem (Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap) naar een activerend werkgelegenheidsinstrument. Voor de coördinator is het doel om de deelnemende gemeenten, VDAB, OCMW en Haviland gestroomlijnd te laten samenwerken. Iedere partner heeft zijn plaats in het geheel en krijgt de gepaste communicatie aangereikt binnen het wettelijke kader.

Huishoudklusjes

Klusjes

Tuinonderhoud

Sociale economie

8 april 2020 - Vlaams minister Hilde Crevits, bevoegd voor Werk en Sociale economie, heeft 37 aanvragen goedgekeurd van (samenwerkingsverbanden van) steden en gemeenten voor de ondersteuning van hun regierol op het vlak van lokale sociale economie voor de periode van hun nieuwe beleids- en beheerscyclus 2020-2025.

Asse, Dilbeek en Wemmel slaan de handen in elkaar om de lokale sociale economie een duwtje in de rug te geven. Een nieuwe interlokale vereniging zal organisaties in de lokale sociale economie ondersteunen en meer mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt inschakelen in het arbeidscircuit. Intercommunale Haviland neemt de regierol op van dit samenwerkingsverband.

De regierol op het vlak van de lokale sociale economie omvat een aantal doelstellingen:

  • de ontwikkeling van een gedragen beleidsvisie op de sociale economie,
  • de uitbouw van lokale sociale economie en het maatschappelijk verantwoord ondernemen,
  • en het bevorderen van de samenwerking tussen de sociale economie, en met de reguliere economie.

De regisseur moet voor elk van deze 3 thema's een aantal acties uitwerken. Binnen deze brede Vlaamse contouren krijgen de regisseurs de kans om op maat van hun werkingsgebied zelf een aantal acties te ontwikkelen.

“Samen staan we sterker om de uitdagingen het hoofd te bieden. Deze ILV biedt een platform om onze expertise en terreinkennis met elkaar te delen.”

- Stefaan Platteau, Voorzitter ST DAW