2/23
  • Pages
  • Editions
01 Intro
02 Blikvangers
03 Onze identiteit
04 Kerncijfers
05 Haviland en haar vennoten
06 Haviland en de burger
07 Onze diensten
08 Milieu
09 Ruimtelijke ordening
10 Bouwprojecten
11 Preventie en noodplanning
12 Groepsaankopen
13 GAS-overtredingen
14 Immo
15 Informatieveiligheid
16 Infrastructuur
17 Sociale tewerkstelling
18 Slimme projecten
19 Subsidioloog
20 Juridische dienst
21 Burenbemiddeling
22 Onze regio
23 Colofon

Blikvangers


Een jaarverslag geeft traditioneel een overzicht van wat een organisatie het afgelopen jaar gerealiseerd heeft. Maar waar te beginnen?

We zetten hier alvast enkele blikvangers in de kijker :

MEISE WESTRODE
BUREN-BEMIDDELING
GAS 5
CYBERCRIME
COLLECTIEVE SUBSIDIE-AANVRAAG
MILIEU
INTERNE DIGITALE INNOVATIE

MEISE WESTRODE : PARTICIPATIETRAJECT LEIDT TOT FINALE INVULLING ÉN OPENRUIMTEBEKER

De site Meise-Westrode, gelegen net zuiden van de kern Westrode aan de oostzijde van de A12, krijgt een nieuwe toekomst. Het gebied werd in de jaren ’70 aangekocht met het oog op de ontwikkeling van een bedrijventerrein. Op vandaag is dit soort industriezone niet langer de meest geschikte invulling.

In 2021 werd een multidisciplinair team aangesteld, dat onderzocht heeft welke invulling zowel maatschappelijk als economisch haalbaar én realiseerbaar is. Uit het uitgebreide participatietraject met inwoners en experten kwamen 5 mogelijke scenario’s naar voor die zowel maatschappelijk, ruimtelijk als financieel haalbaar zijn. Dit werd uiteindelijk verder verfijnd in een finaal voorstel waarbij bijna 90% van de site krijgt in dit plan een invulling als open ruimte en met groene, zachte bestemmingen.

Dat finale voorstel voor het project Westrode Morgen wist de aandacht te trekken van de vakjury van de Openruimtebeker. Deze prijs wordt uitgereikt door een consortium van partners die allen begaan zijn met open ruimte in Vlaanderen. Ze feliciteerden de projectgroep met het nieuwe plan voor Westrode waarbij industrie plaats maakt voor groene, open ruimte.

Bekijk hier de kaart in het groot.

BURENBEMIDDELING

De provincie Vlaams Brabant besliste eind vorig jaar om geen nieuwe aanmeldingen meer te aanvaarden in het systeem van lokale burenbemiddeling. Besturen die na die datum een burenbemiddelingsnetwerk wilden opstarten in hun stad of gemeente konden niet langer bij hen terecht. Haviland besliste daarom de coördinatorrol voor haar vennoten op te nemen. In Asse en Wemmel werden de voorbereidingen getroffen om vanaf januari 2023 hiermee van start te gaan.

In het systeem van burenbemiddeling worden opgeleide vrijwilligers ingezet om conflicten tussen buren op te lossen. Zo wordt vermeden dat conflicten aanslepen of escaleren, en dat is een goede zaak voor de buurt. Een bijkomend voordeel is dat hiermee de werklast daalt bij de lokale politiediensten en het vredegerecht.

“Je kan al veel oplossen met een goed gesprek”, luidt het bij coördinator Marleen Wynant. “Het team van vrijwilligers werd hiervoor speciaal opgeleid om zo’n gesprekken op een neutrale manier te modereren. Maar liefst 2 op de 3 geschillen raakt op die manier op een duurzame manier opgelost, leert de ervaring.”

GAS 5

Het gloednieuwe GAS 5-wetgeving voor lichte snelheidsovertredingen zag op 1 februari 2021 het levenslicht. Lokale besturen krijgen daardoor de mogelijkheid om GAS-boetes uit te schrijven voor lichte snelheidsovertredingen in zones 30 of 50 waarbij de overschrijding max. 20km/u bedraagt.

"We geven vanuit Vlaanderen zo extra mogelijkheden aan lokale besturen om gericht te handhaven in zones met snelheidslimieten van 30 km/u en 50 km/u, zeker daar waar het vaak gaat om schoolomgevingen en stads- of dorpskernen”, zei Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters daarover. Een vlotte implementatie op het terrein vereiste echter een goede voorbereiding. Een belangrijke voorwaarde bij GAS 5 is dat de vaststellingen gebeuren door een automatisch toestel, bijvoorbeeld een trajectcontrole.

Pilootgemeente Sint-Pieters-Leeuw rolde eind maart 2022 GAS 5 uit op haar grondgebied. Uit de resultaten van dat proefproject, die werden voorgesteld tijdens een infosessie in oktober, blijkt dat zowel de verkeersveiligheid als de leefbaarheid erop vooruit gegaan zijn.

"De inzichten die we verkregen door het geslaagde proefproject in Sint-Pieters-Leeuw vertalen zich in een sterk plan van aanpak waarmee we andere besturen kunnen begeleiden bij de uitrol van GAS 5," zegt sanctionerend ambtenaar An Van den Stockt. "Dit vormt een mooie aanvulling op de expertise van de GAS-wetgeving die we al in huis hebben".

CYBERCRIME

Cybercriminelen hebben het steeds vaker gemunt op lokale besturen en overheidsorganisaties. Toch staan gemeentebesturen niet compleet machteloos tegenover deze nieuwe soort criminaliteit. Haviland versterkt het informatieveiligheidsbeleid van gemeentebesturen via ‘ethisch hacken’.

Roman De Schrijver: “Ethisch hacken klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is bijzonder efficiënt. In opdracht van de organisatie ‘test’ de ethical hacker de online beveiliging van het lokale bestuur. Zoals een echte hacker voeren we regelmatig allerlei gerichte aanvallen uit. De kwetsbaarheden die we ontdekken kunnen snel versterkt worden. Die structurele en individuele aanpak blijkt heel afdoend te zijn.”

Gemeente Gooik werd als één van de eerste gemeenten in de regio op deze manier doorgelicht.

Kristof Van Herzeele, ICT verantwoordelijke van gemeente Gooik: “Omdat we als lokaal bestuur heel wat gevoelige informatie beheren, is online beveiliging één van de prioriteiten van ons digitale beleid. Maar cybercriminelen worden steeds creatiever en kwetsbaarheden zitten vaak op plaatsen waar je die niet meteen verwacht. Een ‘ethical hacker’ zorgt dan voor een extra paar alerte ogen.”

BEKIJK: RINGtv maakte een uitgebreide reportage van de ondersteuning van Haviland bij gemeente Gooik.

COLLECTIEVE SUBSIDIEAANVRAAG

In de zomer van 2022 lanceerde onze subsidioloog een oproep bij de besturen om deel te nemen aan een collectieve subsidieaanvraag voor fietsinfrastructuur binnen het Plan Kopenhagen. Deze nieuwe manier van werken, door individuele dossiers te bundelen in een collectieve aanvraag, biedt heel wat voordelen.

Koen De Reu, subsidioloog: "Samenwerken heeft heel wat voordelen, ook voor subsidies. Door het collectief behandelen van subsidiedossiers kan ik in één beweging meerdere gemeenten bedienen, met als grote voordeel dat daardoor de dossierkost per deelnemer daalt. We willen deze aanpak in de toekomst trouwens vaker gaan hanteren voor subsidieoproepen die interessant zijn voor meerdere besturen."

Zes gemeenten gingen in op de collectieve subsidieoproep via Haviland, goed voor een gezamenlijk bedrag van ruim 2 miljoen euro. En met succes, de Project Stuurgroep oordeelde dat de voorgestelde werken een verbetering zijn voor de fietsinfrastructuur en veiligheid en keurde het project volmondig goed. De gemeenten kregen een eerste schijf van 80% van de subsidies uitbetaald zodat ze meteen van start konden gaan met de werken.

MILIEU

Lokale besturen hebben een belangrijke voorbeeld- en signaalfunctie op te nemen ten aanzien van haar inwoners in de strijd tegen de klimaatverandering. Klimaat en duurzame mobiliteit waren het afgelopen jaar dan ook belangrijke speerpunten voor de dienstverlening van de dienst Milieu.

MOBILITEIT

Ter aanvulling van de succesvolle ‘groepsaankoop voor elektrische deelwagens’ i.s.m. autodeelpartner Cambio werd de ‘aankoopcentrale duurzame voertuigen’ in het leven geroepen. 11 Vlaamse intercommunales, met IGEMO als trekker, werken hieraan mee.

Vennoten die hun wagenpark willen verduurzamen met een volledig elektrisch of hybride dienstvoertuig kunnen op het online platform gestroomd.be een overzicht vinden van alle beschikbare modellen en makkelijk hun bestelling plaatsen en opvolgen. Met aanbiedingen van maar liefst 150 modellen door verschillende 16 merken was de gunningsoproep een groot succes. In het huidige aanbod zitten voertuigen van alle maten en gewichten: van personenwagens, over bestelwagens tot gespecialiseerde dienstvervoertuigen voor ondermeer de technische dienst en de politiezones. Na 1 jaar rondt het bestelplatform de kaap van 100 bestelde voertuigen, dat zijn ook 100 vervuilende voertuigen minder op de baan.

REGENWATER

De voorbije zomers werden gekenmerkt door extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven en zware regenval met wateroverlast. Het klimaatbestendig maken van onze steden en gemeenten is dan ook een topprioriteit van Haviland. De acties die onze milieudienst op dat vlak ontwikkelde spelen in op de maatschappelijke nood en het besef dat we verstandig moeten omspringen met ons watergebruik, zeker in tijden van schaarste.

In het voorjaar van 2022 lanceerden we in samenwerking met Klimaatpunt vzw een groepsaankoop regenwatertonnen voor inwoners. De eerste oproep bleek een groot succes : dankzij de inspanningen van de 10 deelnemende besturen en hun inwoners kan er bijna 140.000 liter regenwater opgevangen worden.

Projectcoördinator Hans Van Thienen : "Het lokaal energie- en klimaatpact en de Blue Deal indachtig willen we de buffercapaciteit die we met de eerste editie behaalden verdubbelen. Dat lijkt ambitieus, maar de deelnemende besturen delen duidelijk onze toewijding voor dit project."

Als tweede actie werd een proefproject opgestart samen met intercommunale Interleuven en Klimaatpunt vzw om inwoners aan te zetten tot maximaal hergebruik van hemelwater. Daarbij komt regenwatercoach bij geïnteresseerde inwoners langs, en geeft gratis advies over mogelijke ingrepen op het terrein. Hij bekijkt samen met hen wat de mogelijkheden zijn op vlak van regenwaterrecuperatie, infiltratie en ontharding. De coach zoekt de beste oplossing naargelang de situatie en ondersteunt de inwoner met deskundig advies. Wie de werken wil uitvoeren, wordt op weg geholpen bij het vinden van de juiste vakmensen.

Het proefproject in de gemeenten Dilbeek, Ternat en Tremelo bleek een succes, waardoor de capaciteit in 2023 wordt uitgebreid naar de andere geïnteresseerde gemeenten.

INTERNE DIGITALE INNOVATIE IN STROOMVERSNELLING

Onze organisatie is het afgelopen jaren enorm geëvolueerd, en vooral ook op vlak van digitale innovatie hebben we belangrijke stappen vooruit gezet.

Die innovatieve vertaalslag maakten we in 2022 ook voor onze website. Een groot onderhoud onder de motorkap vormde het ideale moment voor deze opfrisbeurt. Waar voorheen vooral gefocust werd op informatie voor besturen wordt er nu ook extra aandacht besteed aan content op maat van de inwoners. Op de homepage werd daarom een wegwijzer toegevoegd die zowel besturen als inwoners toelaat snel te navigeren naar de relevante content op hun maat.

Ook voor interne communicatie maakten we dezelfde oefening. De nieuwe HaviHub vormt de digitale backbone van onze organisatie : dé centrale verzamelplaats voor alle info, nieuwsberichten en documentatie die onze collega’s nodig hebben. Bovendien werd er op dit platform werk gemaakt van een digitale onboardingplek voor onze nieuwe medewerkers. Zo leren ze in no time onze organisatie van binnenuit kennen.

In 2022 zijn ook de voorbereidingen getroffen voor de uitrol van een volwaardig CRM binnen onze organisatie, dat ons een beter overzicht geeft van onze dienstverlening naar onze vennoten over onze 15 expertises heen. Zo kan ons team vragen en opdrachten nog beter capteren en efficiënter opvolgen. Daarnaast levert de feature voor rapportering en analyse ons belangrijke inzichten zodat we ons aanbod nog beter kunnen aansluiten op de concrete en toekomstige noden van onze vennoten.

Daarnaast werd het notulenbeheer voor de raad van bestuur geïntegreerd in meeting.NET. Dit digitale platform wordt door heel wat steden en gemeenten reeds gebruikt voor de gemeenteraden.

Er is nog zoveel meer te ontdekken in dit jaarverslag!

Lees meer