11/23
  • Pages
  • Editions
01 Intro
02 Blikvangers
03 Onze identiteit
04 Kerncijfers
05 Haviland en haar vennoten
06 Haviland en de burger
07 Onze diensten
08 Milieu
09 Ruimtelijke ordening
10 Bouwprojecten
11 Preventie en noodplanning
12 Groepsaankopen
13 GAS-overtredingen
14 Immo
15 Informatieveiligheid
16 Infrastructuur
17 Sociale tewerkstelling
18 Slimme projecten
19 Subsidioloog
20 Juridische dienst
21 Burenbemiddeling
22 Onze regio
23 Colofon

Preventie en noodplanning

Elke vennoot heeft de verantwoordelijkheid om in te staan voor de veiligheid van haar medewerkers en haar burgers in al zijn facetten. Onze gemeenschappelijke interne preventiedienst (GIDPBW) en dienst Noodinterventieplanning (NIP) ondersteunen de vennoten met hun steeds actuele expertise op het vlak van o.a. arbeidsveiligheid, brandveiligheid en preventieve aanpak van allerhande crisisscenario’s.

Bekijk welke projecten we doen in samenwerking met uw gemeente

Preventie

Affichecampagne

Naar aloude gewoonte werkte de gemeenschappelijke preventiedienst (in samenwerking met de dienst communicatie) opnieuw een affichecampagne uit. Hiervoor worden zowel actuele als steeds terugkerende thema’s onder de aandacht gebracht.

Dag van de preventieadviseur

Op 22 april 2022 werd de dag van de preventieadviseur georganiseerd. Dit jaar nam onze GIDPBW de organisatie op zich. Collega’s van de verschillende gemeenschappelijke diensten luisterden in de voormiddag geboeid naar een presentatie rond nieuwe mobiliteit en daarmee samenhangende nieuwe risico’s. Na een lunch en een deugddoende wandeling gingen zij in verschillende werkgroepen aan de slag. Na de terugkoppeling van de bevindingen van de verschillende workshops werd deze dag vol nieuwe inzichten afgesloten.

Asbestincidenten

Herhaaldelijk worden onze vennoten geconfronteerd met het risico en de gevolgen van asbest. Vanuit deze vaststelling nam de preventiedienst het initiatief om een procedure ‘asbestincidenten’ uit te schrijven. Het doel van deze procedure is de betrokken actoren te beschermen tegen de risico’s van asbest. Deze bescherming komt, op basis van de resultaten van de risicoanalyse, tot stand door het formuleren van nodige preventiemaatregelen. Het risico dat bij asbestincidenten asbestvezels uit de materialen vrijkomen, wordt door deze maatregelen beperkt.

Jaarverslag preventie

In het najaar kreeg onze preventiedienst de vraag een projectwerk van een stagiaire te begeleiden. Na afstemming van de vereisten die door de onderwijsinstelling werden gesteld en de mogelijke meerwaarde van dit werk voor Haviland, werd geopteerd voor de uitwerking van het project ‘Het optimaliseren van het verzamelen en verwerken van gegevens i.v.m. het jaarverslag’. De uitwerking van het project gepland in 2023 zal in de bijdrage voor het jaarverslag van volgend jaar worden teruggekoppeld.

Uitbreiding werkingsgebied

Verder werd ons werkingsgebied uitgebreid. Het lokaal bestuur Sint-Genesius-Rode sloot aan bij onze GIDPBW.

Arbeidsongevallen

Elk jaar trekken arbeidsongevallen en de evoluerende tendensen steeds opnieuw onze aandacht. We geven hieronder de top 10 in dagen werkverlet van het werkingsjaar 2022 mee.

Noodinterventieplanning (NIP)

Nasleep corona

Terwijl het coronavirus in 2020 onze werking grotendeels bepaalde, en in 2021 onze focus richtte op vaccins en de werking van vaccinatiecentra, werd 2022 met de opkomst van de Omikron-variant ook best nog pittig. Hoge besmettingscijfers zorgden ervoor dat heel wat gemeenten in ‘alert’ werden geplaatst en volgens de ‘Local Outbreak Management’-procedure de gemeentelijke crisiscel moesten samenroepen. Op basis van een kwalitatieve analyse van de toestand beoordeelde deze cel of op het gemeentelijk niveau bijkomende maatregelen aan de orde waren. Om de booster toe te dienen en kinderen te vaccineren, draaiden de vaccinatiecentra opnieuw op volle toeren. Hier werd door onze dienst deelgenomen aan webinars die het op- en afschalingsplan van de vaccinatie toelichtte.

Conflict Rusland-Oekraïne

Na de coronacrisis werden we begin maart geconfronteerd met de impact van het conflict Rusland-Oekraïne. Door een instroom van vluchtelingen werden alle beleidsniveaus voor een nieuwe crisissituatie geplaatst. Lokale besturen werden geconfronteerd met heel wat uitdagingen (opvang, huisvesting…) die initieel niet in tijd noch opdracht duidelijk werden afgebakend. Onze dienst kreeg heel wat vragen voor advies over aanschaf jodiumtabletten, bezettingsgraad in scholen…

Aangezien de verwachtingen naar de lokale besturen evolueerden, werd het een hele kluif om alles nauwgezet op te volgen. Om bij vragen duidelijke/correcte informatie te kunnen aanleveren, werd regelmatig deelgenomen aan Webinars die deze problematiek toelichtten.

Continuïteit van de dienstverlening

Naast de flexibele werking getriggerd door de verschillende crisissituaties, werden ook de dagdagelijkse taken van de dienstverlening niet uit het oog verloren.

Om onze vennoten steeds actuele informatie te kunnen verstrekken, werden ( in het kader van het Nationaal Veiligheidsplatform en het lokaal Psychosociaal hulpverleningsnetwerk) bijscholingen gevolgd. Daarnaast werd een door het Nationaal crisiscentrum georganiseerde roadshow ‘communicatie’ en een door de provincie ingericht overlegmoment ‘Noodplanning’ bijgewoond. Uiteraard werd bij wissels binnen besturen en nieuwe aansluitingen maximaal ingezet op kennisoverdracht. Bij de veiligheidscellen werd zoals gebruikelijk input en ondersteuning geleverd.

CRI-PRAK oefeningen

Aangezien het K.B. betreffende de lokale Noodplanning van 22 mei 2019 de lokale besturen oplegt om regelmatig te oefenen en de bestaande noodplanning te testen, nam onze dienst deel aan verschillende CRI-PRAK oefeningen. Dit interdisciplinair en multilevel trainen in crisisbeheer is een ecologisch alternatief voor het organiseren van rampoefeningen. Het incident speelt zich af in een virtuele realiteit en ontwikkelt zich door nieuwe elementen en beslissingen van de deelnemers.

ANIP’s en ICMS

In de tweede helft van het jaar werd, door de vraag van de gouverneur, vooral ingezet op het actualiseren van de gemeentelijke ANIP’s (algemene nood- en interventieplannen) en het inbrengen van deze noodplannen in de voorziene ICMS-structuur. Het nationaal veiligheidsportaal ICMS (Incident & Crisis Management System) is een online platform waarbinnen hulpdiensten, overheden en partners zich kunnen voorbereiden op een noodsituatie en waar ze tijdens een noodsituatie informatie kunnen uitwisselen.