17/23
  • Pages
  • Editions
01 Intro
02 Blikvangers
03 Onze identiteit
04 Kerncijfers
05 Haviland en haar vennoten
06 Haviland en de burger
07 Onze diensten
08 Milieu
09 Ruimtelijke ordening
10 Bouwprojecten
11 Preventie en noodplanning
12 Groepsaankopen
13 GAS-overtredingen
14 Immo
15 Informatieveiligheid
16 Infrastructuur
17 Sociale tewerkstelling
18 Slimme projecten
19 Subsidioloog
20 Juridische dienst
21 Burenbemiddeling
22 Onze regio
23 Colofon

Sociale tewerkstelling

2022 voelde nog een stevige nasleep van corona. Maar dat heeft de vitaliteit van de dienst niet in de weg staan. Zoals gewoonlijk kent de regio een hoop uitdagingen in het kader van tewerkstelling. En uitdagingen, dat betekent meteen ook opportuniteiten! Blijven innoveren met focus op jullie, de lokale besturen, én jullie burgers! Daar staan we voor!

Bekijk welke projecten we doen in samenwerking met uw gemeente

Wijk-werken

Het wijk-werken, een activeringsmaatregel voor werkzoekenden, bestaat sinds 2018. In die tijd evolueerden we van 24 naar 31 deelnemende steden en gemeenten. Op 1 januari 2022 maakte Zaventem dit plaatje compleet.

Wijk-werken is een stelsel waarin werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt tijdelijk werkervaring kunnen opdoen in een werkomgeving dicht bij huis. Het verwerven van competenties en attitudes staat centraal. Het is de omvorming van het vroegere PWA-systeem (Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap) naar een activerend werkgelegenheidsinstrument. Voor de coördinator is het doel om de deelnemende gemeenten, VDAB, OCMW en Haviland gestroomlijnd te laten samenwerken. Iedere partner heeft zijn plaats in het geheel en krijgt de gepaste communicatie aangereikt binnen het wettelijke kader.

Huishoudklusjes

Klusjes

Tuinonderhoud

Sociale economie

In 2020 keurde Vlaams minister Hilde Crevits, bevoegd voor Werk en Sociale economie, 37 aanvragen goed van (samenwerkingsverbanden van) steden en gemeenten voor de ondersteuning van hun regierol op het vlak van lokale sociale economie voor de periode van hun nieuwe beleids- en beheercyclus 2020-2025.

Asse, Dilbeek en Wemmel sloegen datzelfde jaar de handen in elkaar om de lokale sociale economie een duwtje in de rug te geven. Deze interlokale vereniging ondersteunt organisaties in de lokale sociale economie en schakelt meer mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt in op het arbeidscircuit. Intercommunale Haviland neemt de regierol op van dit samenwerkingsverband.

De regierol op het vlak van de lokale sociale economie omvat een aantal doelstellingen:

  • de ontwikkeling van een gedragen beleidsvisie op de sociale economie,
  • de uitbouw van lokale sociale economie en het maatschappelijk verantwoord ondernemen,
  • en het bevorderen van de samenwerking tussen de sociale economie, en met de reguliere economie.

De regisseur moet voor elk van deze 3 thema's een aantal acties uitwerken. Binnen deze brede Vlaamse contouren krijgen de regisseurs de kans om op maat van hun werkingsgebied zelf een aantal acties te ontwikkelen.

“De impact die lokale besturen en OCMW’s hebben op werkloosheid en tewerkstelling is niet te onderschatten. Samen gaan we ervoor om de doelstelling van 80% tewerkstellingsgraad te behalen.”

― Marleen Wynant, coördinator

Enkele succesvolle acties in de loop van 2022: de jobbeurs in Asse, het Atelier Halle-Vilvoorde, De Werkplek en taalcoaching op de werkvloer.

Toekomstplannen? Het planlastendecreet voorziet dat de Minister kan beslissen om halverwege de lokale beleidscyclus de Vlaamse beleidsprioriteiten, de hoogte van het totale subsidiebedrag en de verdelingscriteria te wijzigen. Met het nieuwe Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van de lokale regierol van de gemeenten op het vlak van sociale economie en werk worden de inhoudelijke en financiële criteria halverwege de lokale beleidscyclus gewijzigd.

De ILV DAW dient begin 2023 dus ook tussentijds in om opnieuw erkend te worden en dit voor de tweede helft van de legislatuur.

Tewerkstellingsloket

Werkzoekenden zijn van alle tijden. Crisissituaties hebben echter een grote invloed op deze groep en treffen de meest kwetsbaren het eerst en het hevigst. De rol van lokale besturen en OCMW’s in de opvolging en aanpak van tewerkstelling en werkloosheid is niet te onderschatten. Van de Vlaamse regering kregen zij de 80% tewerkstellingsgraad als streefdoel, met VDAB als belangrijke partner.

Voor doelgericht beleid en concrete resultaten zijn de juiste acties met de juiste partners nodig. De tewerkstellingsdeskundige bouwt het netwerk op en vormt de brug tussen alle actoren. Kennis en expertise over tewerkstelling en werkloosheid worden zo gemeenteoverschrijdend ingezet.

Het Tewerkstellingsloket kan ondersteuning bieden aan ieder lokaal bestuur, OCMW en beleidsmaker binnen het werkingsgebied Halle-Vilvoorde. Gemeentediensten kunnen door de tewerkstellingsdeskundige ondersteund worden op vijf vlakken:

  • Ondersteuning van VDAB en lokale besturen
  • Opvolging van wetgeving en beleid op alle niveaus in naam van lokaal bestuur
  • Tijdige cijferopvolging op maat
  • Uitvoering van projecten die tewerkstelling bevorderen
  • Mogelijkheid tot indiening subsidiedossier WSE

Op 1 januari 2023 starten 5 besturen in deze dienstverlening (Cluster H5). Aangezien er vanuit Vlaanderen een tussentijds oproep gelanceerd werd in het kader van regierol WSE, dient Haviland meteen een dossier in ter erkenning en subsidiering voor de tweede helft van de legislatuur.