Sinds 2019 biedt Haviland ondersteuning bij proefprojecten voor slimme steden en gemeenten op interregionaal niveau. In het kader van de digitale transformatie van lokale besturen, stimuleert Haviland het gebruik van informatietechnologie om een stad of gemeente te beheren en besturen.
De ondersteuning van onze aangesloten besturen kan gaan van de volledige projectcoördinatie of opvolging van bepaalde fasen van het project, tot het uitwerken van een Proof of Concept (POC) of het opmaken van een lastenboek voor aanbesteding of onderhandelingsprocedure.
Fietsregistratietool
Haviland biedt haar vennoten een raamcontract aan voor de uitrol van een fietsregistratietool. Zo werken we samen met lokale besturen en scholen aan (verkeers)veiligere en gezondere schoolomgevingen. Een digitaal puntensysteem stimuleert leerlingen om te voet of met de fiets naar school te gaan en zorgt voor minder auto’s aan de schoolpoorten. De verzamelde punten kunnen later uitgegeven worden bij lokale handelaars.
De lokale besturen en scholen worden technisch goed begeleid en kunnen rekenen op advies om de betrokkenheid van leerlingen, ouders, leerkrachten en lokale ondernemers hoog te houden. Lokale besturen en scholen kunnen de resultaten in realtime opvolgen in een overzichtelijk digitaal platform. Zo kan het beleid op elk moment bijgestuurd worden.
“De cijfers spreken voor zich: vier gemeenten konden de uitstoot van zo’n 40.000kg CO2 en 200.000 gereden kilometers met de wagen voorkomen, en dat in de buurt van in totaal 27 scholen. Een goede praktische opvolging, technische ondersteuning en een gebruiksvriendelijk platform maken van de fietsregistratietool een ideale aanvulling op het mobiliteits-, milieu- en welzijnsbeleid van een lokaal bestuur.”
- Kris Timmermans, Projectcoördinator slimme projecten
Verschillende andere lokale besturen lieten hun interesse blijken. Het raamcontract heeft een looptijd tot eind augustus 2023.
