Kan je de video niet goed zien? Bekijk deze video op YouTube
VOORWOORD
Niettegenstaande de verderzetting van de pandemie in 2021, hebben onze medewerkers voldoende veerkracht getoond om, in het kader van de dienstverlening naar de vennoten, hun opdrachten zo goed mogelijk uit te voeren.
In 2021 hebben we, naast de dienstverlening vanuit onze operationele diensten naar de lokale besturen, AGB’s, politiezones, OCMW’s en hulpeverleningzones ingezet op enkele strategische pijlers, noodzakelijk om de verdere groei van Haviland te verzekeren :
- Structurele samenwerking met het Toekomstforum
- Aanstellen van extern bureau met als doel gestalte te geven aan de projectgrond in Meise Westrode
- Opstart participatietraject met het oog op de latere vormgeving van een nieuw gebouw in 2024.
- Permanente lerende organisatie als één van de fundamenten om de competenties van alle medewerkers op een gerichte manier te ontwikkelen.
De samenwerking tussen Haviland en het Toekomstforumis in 2021 structureel verankerd. Concreet treedt Haviland als bevoorrechte partner op voor de uitvoering van concrete projecten, resulterend uit de themawerkgroepen. Hierbij denken we ondermeer aan de oprichting van een tewerkstellingsloket, met als finaal doel de lokale besturen te ondersteunen in de realisatie van de tewerkstellingsgraad van 80%. Verder biedt Haviland zijn expertises ter beschikking in themawerkgroepen zoals ruimtelijke ordening, welzijn en zorg, integrale veiligheid, tewerkstelling en economie,... met als doel vorm te geven aan lokale en bovenlokale uitdagingen. Tot slot verzekert Haviland, in nauw overleg met het Toekomstforum de communicatie naar de diverse doelgroepen.
Op de Raad van Bestuur van maart 2021 is, m.b.t. het project Meise Westrode, beslist om een extern bureau aan te duiden met als opdracht volgende doelstellingen te realiseren :
- Het creëren van een strategisch gebied met een multifunctionele invulling met een duurzaam en maatschappelijk karakter vertrekkend vanuit de aanwezige open ruimte. De multifunctionele invulling wordt gekoppeld aan een duurzame mobiliteit , infrastructuur en energie(her)gebruik
- Een onderliggende bijkomende doelstelling is de financiële haalbaarheid voor Haviland te realiseren.
- Deze vooropgestelde visie zal uitgewerkt worden door de opmaak van een ontwikkelingsvisie met schetsontwerp – inrichtingsplan, haalbaarheidsstudie en communicatietraject voor de terreinen gelegen te Meise Westrode
- Eén van de drie planningsniveaus: gewest, provincie of gemeente zal vervolgens een planningsinitiatief moeten nemen en een Ruimtelijk Uitvoeringsplan moeten opmaken willen de terreinen van Westrode ontwikkeld worden.
- De ontwikkelingsvisie met schetsontwerp – inrichtingsplan en haalbaarheidsstudie zal de basis vormen voor de opstart van een later op te maken RUP op eender welk planningsniveau. Dit bepaalt de visie vanuit welk planningsniveau er ook wordt vertrokken.
De opdracht is in het najaar van 2021 opgestart. Eind 2022 beogen we de afronding van de opdracht. Met het oog op een maximale kans op realisatie, is eveneens een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de POM .
De vormgeving van het nieuw gebouwop de PIVO-site beschouwen we als een strategisch project en dit omwille van volgende invalshoeken:
- Duurzaamheid, energiezuinig, circulair en optimale benutting van de ruimtes.
- Het bouwconcept leent zich voornamelijk toe voor het maximaal inzetten van PTOW,
- Een optimale ICT-en digitale infrastructuur ter ondersteuning van alle processen
- Een fysisch en digitaal kenniscentrum voor de vennoten
- De aantrekkelijkheid om de medewerkers te behouden en in hun competenties verder te ontwikkelen(retentiebeleid)
Onder leiding van Jeroen Wouters zijn de participatietrajecten opgestart vanuit het bekomen van maximale inzichten naar de werkplekken, het gebruik van ankerpunten, modulaire ruimtes,…
Tot slot wensen we nog de Lerende Organisatie te onderstrepen. Het is immers essentieel dat alle medewerkers van Haviland continu hun competenties aanscherpen om ter allertijde een geactualiseerde expertise aan te bieden aan onze vennoten én onze organisatie naar een hoger niveau op te krikken. Versterken van het individu resulteert immers in een performantere organisatie
Naast het cognitieve, wordt in eveneens ingezet op ondermeer opleidingen in effectief samenwerken, projectmatig werken, doeltreffend agendabeheer, luisterend vermogen,… Goodhabitz , een softwaretool met een waaier aan opleidingsmogelijkheden, is hierbij een uitstekend instrument.
Walter De Donder, Voorzitter Raad van Bestuur Haviland